BNP: 50. izvedbom predstave Put do čarolije počela Dječija nedjelja

Današnjom pedesetom izvedbom predstave „Put do čarolije“ u Centru za kulturu Sarajevo, počela je Dječija BNP-ova nedjelja sa lutkama, koja će se održati od 04. do 08. oktobra/listopada u Zenici, Novom Travniku i Sarajevu.

Predstava „Put do čarolije“ je namijenjena djeci predškolskog uzrasta, a njena osnovna poruka je, da moramo voljeti i pomagati druge ljude kako bismo postali dobre osobe s ispunjenim životom.

Režiju potpisuje Miroljub Mijatović, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica, a predstava je rađena po tekstu Vladimira Đorđevića. Najmlađu publiku  na putu do čarolije vode glumci BNP-a Zenica Anđela Ilić i Miroljub Mijatović, a na sceni su tokom tog putovanja Lana Zablocki-Džehverović i Abidin Čolaković, koji uživo izvode pjesme za djecu, čiji je teskt direktno vezan za pustolovine likova predstave.

Predstava „Put do čarolije“ će biti izvedena i u petak, 6. oktobra u Domu kulture Novi Travnik . U četvrtak u BNP-u će biti izvedena predstava „Olovni vojnik i balerina“, u režiji Darka Kovačovskog, a u produkciji Pozorišta lutaka Niš. Naime, radi se o predstavi u kojoj se na zanimljiv način koriste marioneta na dugim koncima, što je danas u teatru rijetka tehnika. U sklopu ove BNP-ove manifestacije će biti održana i radionica za djecu pod nazivom „Napravi svoju lutku zijevalicu“, čiji je voditelj Miroljub Mijatović i koja će se realizirati u prostorijama slikarskog ateljea Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U subotu u 11 sati na Velikoj sceni BNP-a će biti odigrana predstava Dječijeg pozorišta iz Subotice „Ivica i Marica“ u režiji Todora Valova, a dan poslije u 11 sati će biti odigrana predstava „Prodani smijeh“ na Maloj sceni BNP-a, a u okviru programa Mali MESS.

 

 

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

Share