“Ateroskleroza-od prevencije do tretmana”

„Ateroskleroza od prevencije do tretmana“ tema je stručnog sastanka, koji je danas održan u Zenici u organizaciji radna grupe za aterosklerozu Udruženja kardiologa BiH. Učesnici ovog skupa sa međunarodnim učešćem, su eminentni medicinski stručnjaci iz naše zemlje, ali i kardiolozi iz Turske.
– Ateroskleroza posljedica je najčešće šećerne bolesti, pušenja i povišenih masnoća u krvi, a zahvata unutrašnji sloj krvnih sudova, sužavajući ih i uzrokujući infarkt miokarda, moždani udar i starenje organizma, pojašnjava profesor doktor Zumreta Kušljugić, predsjednica Udruženja kardiologa BiH, ističući da je ateroskleroza najbrojnija bolest u našoj zemlji, izazivajući smrtnost, koja iznosi oko 54 procenta.
– Zato su u borbi protiv ove bolesti i formirane radne grupe za aterosklerozu i druga vaskularna oboljenja, čiji je cilj zajedno sa evropskim i svjetskim stručnim asocijacijama proširiti u našoj zemlji znanja o ovim oboljenjima,
potaknuti razvoj preventivnih programa, boljih dijagnostičkih i terapeutskih metoda, te smanjiti procenat smrtnosti, ističe profesor doktor Belma Pojskić, predsjednica Organizacionog i naučnog odbora danas održanog skupa u Zenici.
U otkrivanju i prevenciji ateroskleroze veliki značaj i ulogu ima i primarna zdravstvena zaštita i njene ambulante porodične medicine, rečeno je danas, pa su u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti u našoj zemlji uvezani svi nivoi zdravtvene zaštite.   (V.J.)

Share