Asocijacija Fatma i Sarajevski ratni teatar predstavom “Prst” obilježavaju godišnjicu genocida u Srebrenici

Asocijacija “Fatma” Zenica, povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici prirediće predstavu “Prst”, 10. jula u 19,30 u Bosanskom narodnom pozorištu.

Članice Asocijacije „Fatma“ svake godine daju doprinos sjećanju na jedan od najvećih pokolja u savremnoj historiji – genocid u Srebrenici. Također, položaj žene je pitanje koje je u fokusu svih aktivnosti Asocijacije.

Predstva „Prst“ objedinjuje ova dva cilja: odaje počast žrtvama i njihovim porodicama, a preblematizira donekle zanemareno pitanje žena koje moraju nastaviti sa svojim životom nakon što njihovi sinovi, muževi poginu.

“Prst” istražuje ovaj odnos u kontekstu najosetljivijeg problema u Bosni i Hercegovini danas: pitanja nestalih, ali iz potpuno nove pozicije – pozicije žena koje su ostale iza.

U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova svekrve i snahe, fantastična ženska ekipa napravila je predstavu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Predstava se relizira uz podršku Sarajevskog ratnog teatra i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U predstavi igraju Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić. Ulaz je slobodan. Nakon predstave će biti upriličen razgovor sa učesnicima. Asocijacija Fatma

Share