AMZ-Za sada bez slanja “na čekanje”

Sindikat ArcelorMittal Zenica uspio je privremeno spriječiti provodjenje odluke Uprave kompanije o slanju radnika na takozvano čekanje posla zbog teškoća u poslovanju.
-Prošle sedmice održali smo sastanak sa predstavnicima Uprave kompanije i suprostavili se najavi o slanju na čekanje,pri čemu je zaključeno da se kao alternativa,do kraja godine što veći broj zaposlenika uputi na korištenje godišnjeg odmora,izjavio je za RTV Zenica Zuhdija Kapetanović,predsjednik Sindikata.
-Aktuelnu problematiku karakteriše nelojalna konkurencija na tržištu čeličnih proizvoda ulaskom kineske robe,problemi u Rudniku željezne rude u Prijedoru,te podnošenje tužbenog zahtjeva Eko foruma Zenica protiv odgovornih u kompaniji zbog lošeg stanja okoliša,pojasnio je Kapetanović.
Dodao je, da se Sindikat protivi angažovanju eksternih firmi za poslove za koje mogu biti angažovani radnici ArcelorMittal Zenica,te da će otpočeti i pregovori sa Upravom oko usaglašavanja kolektivnog ugovora na nivou kompanije sa odredbama novog Zakona o radu.
Krajem septembra tekuće godine ArcelorMittal Zenica imao je 2.430 zaposlenih.  (Š.B.)

 

amz odluka

Share