Ambasador Turske u BiH u Gradskoj upravi Zenica

U okviru jednodnevnog boravka u Zeničko-dobojskom kantonu Turski ambasador Haldun Koc posjetio je Gradsku upravu Zenica gdje mu je domaćin bio gradonačelnik Fuad Kasumović sa saradnicima.U pratnji Ambasadora bili su: Sedat Yildiz, ataše za trgovinu, Omer Četres, ataše za medije,Vasi Ete, ataše za obrazovanje i Bunymanin Šahin.
Ambasadoru je ovo prva kurtoazna posjeta našem gradu u kome se osjeća, kako kaže, kao kod kuće.
Zahvalio je Gradonačelniku na toplom prijemu i srdačnoj dobrodošlici. Na sastanku se razgovaralo o privrednoj i kulturnoj saradnji. Ambasador Haldun je pomenuo tvornicu Natron-Hayat iz Maglaja i projekt Festivala djeteta u Zenici kao primjere dobre saradnje.
“Otvoreni smo za unapređenje saradnje i realizacju projekata za zapošljavanje. Spremni smo da pomognemo lokalnoj zajednici. Osim saradnje sa gradovima i općinama Turske imamo i drugih načina da budemo od koristi”- naveo je Ambasador.
Gradonačelnik Kasumović je zahvalio na ovoj posjeti i otvorio mnoga pitanja kad je o investicionim ulaganjima riječ. Dogovoreno je da se s tim u vezi pripremi pismo namjere koje će se uputiti putem Turske ambasade u BiH nadležnim subjektima uTurskoj.
Ambasador je posjetio i sjedište Ze-do kantona gdje je razgovarao sa premijerom Miralemom Galijaševićem,  Muftijstvo zeničko, Rektorat Univerztiteta u Zenici i fabriku Natron-Hayat u Maglaju.    (zenica.ba)

Share