Ambasador Ivan Del Vechia posjetio ZDK

Ambasador Republike Hrvatske u BiH,Ivan Del Vekio posjetio je danas Zeničko dobojski kanton i sa premijerom Miralemom Galijaševićem razgovarao je o nizu aktuelnih pitanja sa akcentom na međusobne odnose dvije susjedne zemlje,te mogućnostima jačanja privredne saradnje.
-Zadovoljstvo mi je bilo ugostiti ambasadora Hrvatske,te aktuelizirati potencijale Zeničko dobojskog kantona,izjavio je premijer Galijašević. Među ostalim,tema razgovora bila je i gradnja hidrocentrale Vranduk,koja je dodijeljena austrijsko-hrvatskom konzorciju Strabah-Končar,ukazao je Galijašević.
Ambasador Hrvatske,Ivan Del Vekio je istakao da se ova posjeta poklapa sa datumom predaje aplikacije BIH za članstvo u Evropskoj uniji i na tom potezu je čestitao.
-U tom smislu,Hrvatska će biti od pomoći BiH sa iskustvom koje ima u procesu kroz koji je prošla,dodao je ambasador Del Vekio.
Drago mi je bilo čuti o dobrom tretmanu koji ima Katolički školski centar,a posebno su me interesovali potezi koji se čine na planu stabilizacije stanja u zavidovićkoj Krivaju kao persšpektivnoj fabrici namještaja.
Prema njegovim riječima,Hrvatska će i dalje konkretno pomagati realizaciju projekata u lokalnim zajednicama na području ZDK. (Š.B.)

 

zdk hrv c zdk hrv b

Share