Alba o saopćenju “Grupe zabrinutih građana”

Povodom najavljene aktivnosti, organizovane od stane “Grupe zabrinutih građana Zenice” pod nazivom “Šetnja za naše pujde”, planirane za 06.05.2017. godine, te činjenice da se iza poziva nije oglasila niti jedna organizacije, udruženje, nego nepotpisana grupa građana, osjećamo potrebu da, kao upravitelj Skloništa za napuštene pse Zenica, javnosti Grada Zenice i BiH iznesemo jedinu istinu o radu Skloništa za napuštene životinje Zenica u Stranjanima.

Preduzeće ALBA Zenica je više puta putem medija objavilo, upoznalo javnost, te druge subjekte da je rad Skloništa transparentan, javan, svima dostupan i vrlo lako provjerljiv. Prema zaključenom Ugovoru o formiranju, uspostavi i funkcionisanju Skloništa za životinje, Upravitelj Skloništa ima obavezu mjesečnog izvještavanja prema vlasniku, odnosnu Gradu Zenica. S tim u vezi, Upravitelj Skloništa na kraju svakog mjeseca Gradu dostavlja mjesečni izvještaj o poduzetim aktivnostima i trenutnoj situaciji u Skloništu.

Notorna neistina je da su iz Skloništa otišle “šture informacije lokalne TV i novina”. Svaki medij, predstavnici udruženja i građanin, koji se prethodno najavio putem službenih brojeva, mogao je posjetiti Sklonište, iz kojeg su objavljivani nepregledani, necenzurirani video zapisi, fotografije i priče. Bitno je naglasiti da su čelne osobe jedinog oficijelnog udruženja za zaštitu životinja ŠAPA boravile u Skloništu i barem nama nisu imale nijednu primjedbu na njegov rad.

Prema našim evidencijama, više od stotinu pojedinaca i predstavnika organizacija, medija, boravilo je u protekla tri mjeseca u Skloništu. U proteklim mjesecima u Azil su dolazili i građani koji su izražavali želju za usvajanjem nekog od pasa iz Skloništa, te su to i činili nakon utvrđene procedure.

Naglašavamo da Sklonište za napuštene životinje Zenica nije ZOO vrt da se mogu omogućiti grupne posjete, “dani otvorenih vrata”, igranke i “izvođenja”, odnosno onaj ko misli da je to dobro za pse, koji su uklonjeni s ulice i vjerovatne torture, ne želi dobro psima, ali ni ljudima. Tim više što su nedavno počeli radovi na proširenju Skloništa i uređenju prostora za šetanje pasa, te je još zahtjevnije osigurati neophodan stalni nadzor nad posjetiocima u cilju sprečavanja bilo kakvih neprijatnosti ili eventualnih posljedica kako po životinje tako i po građane.    (Alba Zenica)

 

foto: rtvze-arhiva

 

Share