Agenciju ZEDA posjetili novinari iz zemalja EU

U okviru projekta koji kompanija „Particip“ GmbH provodi u ime Generalnog Direktorata Evropske komisije za susjedske odnose i pregovore o proširenju (DG NEAR) organizovane su posjete novinara iz zemalja članica EU zemljama Zapadnog Balkana. Naime, petnaest novinara iz različitih zemalja članica EU boravilo je u posjeti Bosni i Hercegovini u periodu od 14. do 16. marta 2016. godine.
Na preporuku Delegacije Evropske unije u BiH koja je željela da se u okviru ove posjete predstave i  uspješni projekti koje finansira Evropska unija, novinari su posjetili Agenciju ZEDA i laboratoriju LIND koja je okončala implementaciju projekta MENTOR finansiranog od strane EU, a trenutno implementira projekat MENTOR 2 koji takoder finansira EU.
Muhsin Ibrahimagić, direktor Razvojne Agencije ZEDA održao je uvodni govor i novinarima predstavio rad Agencije, a g. Senad Pašalić, menadžer Projekta MENTOR 2 održao je prezentaciju kojom je prisutne upoznao s projektima MENTOR (faza I i faza II).
Događaju su pristustvovali i predstavnici dvije kompanije (Edis Čauš – CE INŽINJERING i Darko Pavlović – DAL CIN) koji koriste usluge laboratorije LIND. Oni su iz svog iskustva pojasnili koju korist imaju od usluga i izvještaja o ispitivanju koji dobiju nakon ispitivanja sigurnosti njihovih proizvoda u Laboratoriji, te na koji način LIND pomaže da njihovi proizvodi budu konkurentniji na tržištu.
Nakon prezentacije i kraće diskusije, novinari su obišli Laboratoriju u kojoj im je osoblje Laboratorije pokazalo način na koji se vrši ispitivanje sigurnosti proizvoda.   (zenica.ba)

Share