Agencija REZ: Seminar o proizvodnji goriva iz otpada

Zenička REZ Agencija organizovala je seminar na temu “Mogućnosti za pokretanje proizvodnje goriva iz otpada“  u okviru projekta „Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“.

Na seminaru je prezentovana „Studija izvodljivosti implementacije – realizacije proizvodnje goriva iz otpada na području Zeničko-dobojskog kantona“, koja je ujedno i najznačajniji od šest dokumenata koji su urađeni tokom implementacije projekta. Ovom studijom analizirane su mogućnosti i izazovi u vezi sa pokretanjem proizvodnje goriva iz otpada i utvrđena izvodljivost, finansijska opravdanost i održivost pokretanja pogona za obradu otpada. Također, predstavljen je i dokument „Preporuke za općine, općinska komunalna preduzeća, regionalne deponije i privatni sektor vezano za infrastrukturu i logistiku potrebnu za proizvodnju goriva iz otpada”.  Seminaru je prisustvovalo ukupno 47 učesnika, među kojima gospodin Mehmed Cero, pomoćnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma u Sektoru za okoliš, gospodin Fahrudin Brkić, ministar za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline ZDK, gospodin Refik Lendo, načelnik općine Novi Travnik, predstavnici kantona, općina, privrednih društava, predstavnici javnih komunalnih preduzeća i predstavnici lokalnih razvojnih agencija sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Ovaj seminar samo je jedna u nizu aktivnosti koje se implementiraju u sklopu projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“, koji se realizuje u periodu od 2015. do 2018. godine.

 

Share