U Zenici obilježena Klimatska diplomatska sedmica

Pod pokroviteljstvom Njemačke ambasade u BiH, u sklopu globalne akcije na obilježavanju Klimatske diplomatske sedmice, koja se obilježava između 19. i 26. juna, u centru Zenice danas je održana promotivna manifestacija metoda djelovanja i borbe protiv klimatskih promjena. 

Pitanje borbe protiv klimatskih promjena danas je postalo uslov opstanka ljudske civilizacije. Sudionici smo globalnih, katastrofalnih klimatskih promjena, koje su u velikoj mjeri rezultat nekontrolisanog ljudskog uticaja, upozoravaju organizatori današnje manifestacije, kojom se i zenički nevladin sektor uključio u aktivnosti na globalnom obilježavanju Klimatske diplomatske sedmice. Nosilac aktivnosti bilo je zeničko udruženje ZOP, a partner u projektu, Eko forum Zenica.

Svako udruženje je približilo javnosti načine na koje se građani mogu uključiti u borbu protiv klimatskih promjena. Osnovni cilj akcije je promocija važnosti očuvanja zdrave okoline i zdravog načina života, s ciljem podsticanja građana Zenice da vode veću brigu o svojoj neposrednoj životnoj sredini i svom zdravlju. Udruženje GEOPA, koje promoviše korištenje alternativnih izvora energije, predstavilo je solarne panele, mogućnosti korištenja alternativne energije današnjice, a Crveni krst Grada Zenice, omogućio je Zeničanima besplatno mjerenje pritiska i šećera u krvi.

Cilj današnjih aktivnosti je podizanje kulture, svijesti i potrebe očuvanja okoliša. Zenički ekološki i zdravstveni aktivisti govorili su o planovima Evropske unije u borbi protiv globalnog zagrijavanja, alternativnim izvorima energije, štetnim uticajima pušenja na zdravlje, energetskoj efikasnosti i štednji energije. (S.S.)

 

 

 

 

 

Share