Sajam savremene tehnologije u Agenciji Zeda

Impulsni kreativni centar Agencije Zeda u saradnji sa Centrom za promociju novih tehnologija i cjeloživotnog učenja Spark business park iz Mostara otvorili su danas u Zenici svojevrstan sajam savremene tehnologije, nazvan „tech.know days 2017“ i potpisali memorandum o međusobnoj saradnji.

Mladi Zenice, prvenstveno studenti zeničkog Mašinskog fakulteta, imali su ovom prilikom mogućnost upoznati se sa dostignućima informatičke i mašinske tehnologije i predstaviti vlastite inovacije iz oblasti za koje se specijalizuju.

Impulsni kreativni centar predstavlja Zedinu razvojnu komponentu i dio je projekta Mentor 2. Cilj mu je razvoj preduzetništva i start ap zajednice u Zenici, kroz predstavljanje modernih trendova i perspektiva u primjeni tehnologija u savremenom poslovanju.

-S obzirom da su savremene tehnologije budućnost, odlučili smo javnosti predstaviti savremenu opremu, način na koji ona radi i kakve su njene mogućnosti, što bi moglo biti korisno svakom onome ko se zanima za tehnologiju ili želi razviti nešto svoje. Impulsni kreativni centar Agencije Zeda raspolaže opremom poput 3d printera, 3d skenera, CNC mašina, korisnim u razvoju proizvoda, a Spark opremu iz oblasti robotike, virtualne realnosti i dronova, – kazao je pred otvorenje sajma Mirza Sikirić, rukovodilac Impulsnog kreativnog centra.

Sajam je prezentacijom ovog projekta otvorio saradnik na Mašinskom fakultetu u Zenici, magistar Denis Spahić. Učenici su imali priliku upoznati se sa savremenim tehnologijama, mogućnostima njihove primjene u poslovanju, ali i predstaviti vlastite inovacije iz svijeta robotike. (S.S.)

 

 

 

 

Share